Index Vakbarát Hírportál

Az új zene jutalom az agynak

2013. április 12., péntek 17:17

Egy kanadai mágnesrezonanciás vizsgálattal térképezte fel az agy jutalomközpontját, miközben a vizsgált személyek zenét hallgattak. A jutalomközpont akkor mutatta a legerősebb aktivitást, amikor a vizsgált személyek először hallották az adott dalt. A vizsgált agyterületen jóval nagyobb volt az aktivitás, ha az alanyoknak tetszett a hallott szám.

Valorie Salimpoor, a torontói Rotman Kutatóintézet munkatársa szerint eddig is ismert volt, hogy a nucleus accumbens septi nevű agyterületnek fontos szerepe van az agy jutalomközpontjában. A zene azonban absztrakt dolog, nem úgy működik, mint az éhség: ha valaki éhes, és ételt szerez magának, attól lesz boldog, ha ehet. A pénz és a szex ugyanezen az elven működik, így érthető, ha a nucleus accumbens septiben reakciót váltanak ki. Az viszont szokatlan, hogy a zenéhez hasonló absztrakció is legalább ennyire felvillanyozhatja az embereket.

A kutatók a montreali McGill Egyetem neurológiai intézetében végezték el a tanulmányt. A csoport 19 önkéntesnek játszott le hatvan különböző számot, amit a zenei ízlésüknek megfelelően állítottak össze. A harminc másodperces számokat hallgatva az alanyoknak lehetőségük volt megvásárolni a dalt egy online zeneáruházban. Az agyról készült felvételeket tanulmányozva a kutatók rájöttek, hogy a nucleus accumbens septi aktivitásából arra is lehet következtetni, hogy az alany megvásárolja-e az éppen hallott dalt.

Egyedi agy, egyedi ízlés

Nem volt nehéz megjósolni a célszemélyek reakcióját, mert az agyi aktivitást figyelve a kutatók meg tudták állapítani, hogy az alanynak tetszik-e az éppen hallott zene. Dr. Salimpoor szerint a neurológiában új utakat nyithat, ha könnyebben megérik az emberek gondolatait, és ha az agyi aktivitásuk alapján következtetni tudnak majd a viselkedésükre.

A kutatásvezető azt is elmagyarázta, hogy a vizsgált agyterület minden személynél különböző, és ennek az az oka, hogy korábban mindenki másféle zenét hallgatott. A kutatók most azt szeretnék kideríteni, hogy ez a sajátosság miként befolyásolja a zenei ízlést, és hogy az agyi aktivitás magyarázatot adhat-e arra, hogy az emberek miért szeretnek különböző zenéket.

Rovatok