Index Vakbarát Hírportál

A férfiak tényleg nem értik a nőket

2013. április 15., hétfő 10:20

Napi tapasztalatunk, hogy a férfiak egyszerűen nem értik a nőket. Most már tudományos bizonyíték is van: német kutatók kimutatták, hogy a férfiaknak tényleg nehézséget okoz, hogy felismerjék a nők érzelmeit a szemükből.

A PLOS ONE nyílt folyóiratban megjelent tanulmány szerint a férfiaknak kétszer olyan nehezen ment a nők érzelmeik megfejtése egy csak a szemüket mutató képről, mint férfiaknál. Az agy érzelmekért felelős része sem mutatott túl nagy aktivitást, amikor a férfiak a nők szemébe néztek. Bár a popkultúra szerint a férfiak a Marsról jönnek, a nők pedig a Vénuszról, valójában mindkét nem eléggé hasonló.

A nemek pszichológiai átfedése ellenére néhány kisebb tanulmány már korábban is arra az eredményre jutott, hogy a férfiaknak gondjuk van a nők gondolatainak és érzelmeiknek felmérésével. Egy másik tanulmány például kimutatta, hogy a férfiak szexuális közeledésnként értelmezik, ha a nők barátságosak velük.

A mostani vizsgálatokhoz Boris Schiffer, a német LWL-University Hospital kutatója 22, 21 és 52 év közötti férfiról készített MRI-felvételt. Arra kérték az alanyokat, nézzenek meg 36 pár szemről készült fényképet, melynek fele férfiakat, fele nőket ábrázolt, majd tippeljék meg, hogyan éreznek ezek az emberek. Két szót kellett választaniuk, amely legjobban leírta a szemekből látható érzelmeket. A képeken pozitív, semleges és negatív érzelmeket is ábrázoltak

A férfiaknak mindez tovább tartott, és több gondjuk volt azzal, hogy kitalálják a nők érzelmeit. Ráadásul agyuk másmilyen aktivitást mutatott, mikor férfiak szemébe néztek. Az amigdala – érzelmekért, empátiáért és félelemért felelős agyterület – sokkal erősebben aktiválódott, ha férfi szemét látták.

Az eredmények alapján a férfiak rosszabbak a nők érzelmeinek felismerésében, valószínűleg ezért kevésbé empatikusabbak velük kapcsolatban. Arra a meglepő fejleményre, hogy a dolog miért működik sokkal jobban a férfiakkal, nem találtak pontos magyarázatot a kutatók. Lehetséges, hogy a férfiak kulturális okokból figyelnek kevésbé a nők érzelmeire, de az is előfordulhat, hogy ez a viselkdés evolúciós okokra vezethető vissza: a férfiak sokkal inkább részt vettek a vadászatokban és harcokban, ezért fontossá vált, hogy pontosabban meg tudják jósolni férfi riválisaik érzelmeit.

Rovatok