Index Vakbarát Hírportál

Megépíthetik a világ legnagyobb távcsövét

2013. április 16., kedd 09:25

A Hawaii Mauna Kea tetején épül meg a világ legnagyobb távcsöve. A távcső tükrének átmérője harminc méter lesz, és akár 13 milliárd fényévnyire lévő csillagokat és más képződményeket is meg tud figyelni. Ez azért nagy jelentőségű, mert így többet tudhatnak meg a kutatók a világegyetem keletkezéséről.

A távcsővel a naprendszeren kívüli bolygók megfigyelése is egyszerűsödik, eddig nem ismert részletek is kiderülhetnek. A Thirty Meter Telescope (Harmincméteres teleszkóp) nevű szerkezetet több ország kutatóinak az együttműködésével építik meg, a támogatók között van az Egyesült Államok, Kanada, Japán, Kína és India.

A távcső megépítésének tervét nem mindenki támogatta, néhány környezetvédő csoport és a helyi őslakosok egy része tiltakozott ez ellen. A megépítés nagyjából egymilliárd dollárba kerül és még az idén megkezdik a munkálatokat. A tervek szerint 2021-re kész, ekkortól lehet majd tudományos kutatásokra használni.

Egyelőre ez a legnagyobb épülő teleszkóp, de valószínűleg nem sokáig marad az első helyen. Az európai országok ugyanis egy még nagyobb távcsövet terveznek Chilében, amely szintén 2021-ben kezdené meg működését. Az European Extremely Large Telescope (Extrém nagy európai távcső) 41 méter széles lenne.

Rovatok