Index Vakbarát Hírportál

Több jó fotó is készült a keddi meteorról

2013. április 17., szerda 08:34

Kedden este fél 11 előtt újabb tűzgömb világította be az eget hazánk felett. Az időkép.hu-n is olvasható beszámolók szerint a bolida hat és fél másodpercig volt látható. A jelenséget két, kifejezetten meteorok rögzítésére használt kamera is felvette. Berkó Ernő ludányhalászi, illetve Jónás Károly agostyáni kamerája hétfő este, 22:26:14-kor lépett működésbe, a ludányhalászi szerkezetnek sikerült a jelenséget az elejétől a végéig felvenni.

Az Időképhez sok szöveges beszámoló is érkezett, volt, aki Nagykőrös felé hajtott kocsival, mikor a „hullócsillag jellegű, neonzöld jelenség” megjelent, de Dunaújvárosban is látták a „nyugat fele, nagyon alacsonyan és gyorsan, nagy fénnyel” hulló meteort. A fővárosban is vannak szerencsés emberek, egy ottani beszámoló szerint „a csóvának kékes-zöldes színe volt, és elég közelinek tűnt”.

A hazai amatőr csillagászok oldalán, a csillagvaros.hu-n is többen beszámoltak a jelenségről. Egy ottani hozzászóló szerint az erősen kék színe volt, és mivel a Zsiráf csillagképből induló, az Auriga és a Perszeusz között elhúzó meteor közel ment a Jupiterhez, látszott, hogy sokkal fényesebb volt nála. Az észlelő -4 és -5 magnitúdó fényességet saccolna, ami nagyjából a Vénusz fényességével egyezik meg. Ugyanakkor azt az észlelő is elismeri, hogy a fényes irodából kilépve a szeme nem pont a fényességbecslésre legalkalmasabb állapotban volt.

Azonban sokat nem tévedhetett, ezt egy pont szerencsés irányba néző kamerájának képe is bizonyítja. A Fülén található, északkelet felé néző webkamerát Szabó István üzemelteti, áll az Időkép oldalán.

Rovatok