Index Vakbarát Hírportál

Új skorpiólegyet fedeztek fel Brazíliában

2013. április 17., szerda 17:17

A skorpiólégy-félék egy új faját fedezték fel Brazíliában, az Austromerope brasiliensist. A skorpiólégy-félék a Meropeida családhoz tartoznak, ez egy ősrégi család, még a Pangea szuperkontinens idejéből származik, vagyis több mint kétszázmillió éve van jelen a Földön.

A skorpiólegyeknek csak három fajuk ismert, az egyik Ausztráliában honos, a másik Észak-Amerikában él. A kutatók nagyon keveset tudnak a Meropeidákról. Széles szárnyuk van, amelyet könnyedén a hasi részük alá tudnak hajtani, testük lapos, fejük megnyúlt, és jellegzetes szájszervek vannak rajta: felső ajkuk szívásra alkalmas hosszú cső, de mögötte ott vannak az áldozat megragadására szolgáló állkapcsok is.

A fejlett példányok elsősorban éjjeli állatok, és a földön élnek. A tücsökhöz hasonló hangot is tudnak adni a lábaik összedörzsölésével. A most felfedezett fajt az Atlanti-parti Esőerdőben, portugálul Mata Atlântica néven is ismert erdőségben találták. Az erdő az Atlanti-óceán brazil partjain fekszik, háromszáz kilométer szélesen nyúlik a szárazföld belsejébe.

Rovatok