Index Vakbarát Hírportál

Évi 660 ezer embert öl meg a malária

2013. április 19., péntek 19:52

Világszerte 3,3 milliárd embert fenyeget, évente pedig 660 ezer halálos áldozatot követel a malária - közölte az Egészségügyi Világszervezet (WHO), amely a betegség elleni küzdelem közelgő, április 25-i világnapja előtt ismertette a kórral kapcsolatos adatait.

A szúnyogok által terjesztett betegség lázzal, fejfájással és hányással jár, kezelés nélkül életveszélyessé válik. A rizikóövezetben - elsősorban Dél-Amerikában, Délkelet-Ázsiában és Afrikában - 3,3 milliárd ember él, a megbetegedések 80 százalékát 17 országból jelentik. Évente 219 millióan betegszenek meg maláriában, 660 ezren nem élik túl. A halálos áldozatok 86 százaléka öt év alatti gyermek.

A WHO 2005-ben célul tűzte ki, hogy a maláriás esetek számát 2015-re 75 százalékkal csökkentse. A betegség hetekig tartó kezelést igényel, az így kieső munkaerő évente 12 milliárd dollár veszteséget okoz a gazdaságnak. A malária visszaszorításában hatékonynak bizonyult a szúnyoghálóval való megelőzés és a mielőbbi gyógyszeres kezelés. 2000 óta többek között ennek köszönhetően sikerült a halálos áldozatok számát negyedével csökkenteni.

A tudósokat ennek ellenére aggasztja, hogy a betegségnek egyre több a gyógyszerrezisztens válfaja, és ha nem találnak erre megoldást, 25 százalékkal nőhet a halandóság. A malária elsősorban Thaiföldön és Kambodzsában fenyeget azzal, hogy feltartóztathatatlanná válik. A legrosszabb esetben a rezisztens paraziták Burmán és Indián át eljutnának Afrikába, ahol a leglesújtóbb a helyzet: a malária halálos áldozatainak 90 százaléka onnan kerül ki.

A thaiföldi-mianmari határ vidékén 2012 első tíz hónapjában 207 maláriás esetből 41-ben azonosítottak rezisztens parazitákat. Az ilyen betegeknek nagyobb városokba utazniuk kezelésre, ez azonban gyakran nem történik meg: néhányan még a buszjegyet se tudják megvenni, mások félnek a hatóságoktól, mert menekültek, de az is előfordul, hogy semmibe veszik az orvosi tanácsot. Veszélyt jelentenek a rossz, gyakran Indiából és Kínából származó gyógyszerek is, amelyek elsősorban Burma és Kambodzsa különösen szegény vidékein használatosak. Ezek a szerek nem végeznek a parazitákkal, de a hatóanyagnak ellenállóvá teszik őket, így aztán tovább tudnak terjedni.

Rovatok