Index Vakbarát Hírportál

Munkát váltanak az idősödő hangyák

2013. április 22., hétfő 13:07

A hangyák társadalmában is van szakmai előmenetel, állítja a svájci University of Lausanne kutatócsoportja. A tudósok nagyjából száz-száz hangyát jelöltek meg és követtek nyomon hat kolóniában. A fiatal hangyák általában nővérként dolgoztak, tehát a királynővel és utódaival foglalkoztak, míg az idősebbek nagyobb valószínűséggel gyűjtöttek élelmet a kolóniának. A középkorú egyedek általában takarítók voltak.

Az egyedeket egyedi, vonalkódokhoz hasonló szimbólumokkal jelölték meg a hátukon. Kamerával követték minden kolónia száz hangyájának mozgását, minden második másodpercben készítettek egy felvételt. A Science-ben publikált kutatás 41 napig tartott, ez idő alatt a hangyák 2 433 250 580 egyedi pozícióban tartózkodtak és 9 363 100-szor léptek kapcsolatba egymással.

A kutatók szigorú társadalmi rendet találtak: a nővérek nagyon ritkán keverednek az ételhordókkal, a takarítók viszont az egész kolóniában jelen vannak, mindegyik csoporttal keverednek. A hangyák nagyjából tíz százaléka takarító, negyven százaléka nővér, harminc százaléka pedig a táplálékért felelős.

„A hangyák egy perc alatt bárhová eljutnak a hangyabolyban, de még így is elszigetelt csoportokba rendeződnek” – mondta a tanulmányt vezető Danielle Mersch a Nature-nek. Nem ez az első alkalom, hogy a kutatók egyedileg követték a hangyák viselkedését. A londoni Institute of Zoology kutató például RFID-csipekkel látták el a vizsgált hangyákat.

Rovatok