Index Vakbarát Hírportál

Radioaktív gázok szabadultak fel Észak-Koreában

2013. április 24., szerda 15:23

Februárban Észak-Korea a fold alatt robbantott fel egy atombombát, a szeizmológusok azonnal észrevették: a nukleáris teszt jeleit: a robbanás 5,1-es magnitúdójú földrengésnek felel meg, azon a területen pedig nem fordul elő ilyen természetes módon.

A nukleáris kísérletek betiltásának betartásáért felelős szervezet (Preparatory Commission for the Comprehensive Nuclear-Test-Ban Treaty Organization – CTBTO) megfigyelő állomásain radioaktív gázok nyomaira bukkant, több száz kilométerre Észak-Koreától, eredményeik alapján többet is megtudhatunk az ország nukleáris képességeiről.

Az állomások a xenon két radioaktív izotópját rögzítették, a xenon-131m-t és a xenon-133-at. A gázokat japánban rögzítették, összetételük, arányuk alapján az 55 nappal ezelőtti robbantásból származnak (április kilencedikén észlelték őket először).  A kutatók később esetleg azt is ki tudják majd mutatni, hogy urán vagy plutónium alapú volt-e a bomba.

Radioaktív gázok szabadultak fel Észak-Koreában

A CTBTO már februárban jelezte, hogy xenonizotópokat talált, aztán visszavonták a kijelentést, mivel nem volt elég bizonyítékuk arra, hogy az észlelés egyértelműen Észak-Koreához köthető. Mostanra biztosabbak ebben, de a kutatók még mindig dolgoznak a teljesen egyértelmű bizonyításon. Más lehetséges forrást azonban egyelőre nem találtak. Az új adatok, és az amerikai szeizmológiai unió számításai szerint a felrobbantott bomba 4,6-11,7 kilotonnás lehetett. A Japánra ledobott két bomba 15, illetve 20 kilotonnás volt.

Rovatok