Index Vakbarát Hírportál

Elképesztően apró rovarokat találtak

2013. április 25., csütörtök 12:08

Új rovart találták kanadai kutatók Costa Ricán: a Tinkerbella nana nevű faj a parányfürkészek családjába és a fullánkosdarázs-alkatúak alrendjébe tartozik. Lényegében paraziták, amik más rovarok tojásain és lárváin élnek. Ez a tulajdonság hasznos a gazdálkodóknak, akik néha kifejezetten a kártevők ellen használják őket.

Több parányfürkész nagyon apró: a Hawaii-n előforduló Kikiki huna például csak 0,13 milliméter hosszú, ez körülbelül egy ceruza hegyének átmérője. Emiatt nagyon nehéz rájuk találni, de a kanadai John Huber of Natural Resources kutatói sikeresen vették ezt az akadályt: avarban, leveleken lévő tojásokon keresték az apró teremtményeket, Costa Rica Alajeula tartományában.

Így találtak rá a Tinkerbella nanára, amelynek egyetlen egyede sem volt hosszabb 250 mikrométernél. Összehasonlításul: a mikrométer a milliméter ezredrésze.

Mikroszkóp alatt azért jól láthatók ezek a rovatok is: hosszú szárnyaik vannak, amelyek hajszerű képződményben végződnek. Formájuk csökkenti a turbulenciát, így könnyedén repülhetnek – ehhez másodpercenként százszor mozgatják szárnyukat.

Rovatok