Index Vakbarát Hírportál

Sikeresen dokkolt a Progressz űrhajó

2013. április 26., péntek 19:23

Bár nem nyílt ki a dokkoláshoz szükséges navigációs antennája, a Progressz orosz teherűrhajó automata üzemmódban sikeresen hozzákapcsolódott a Nemzetközi Űrállomáshoz - jelentették be a koroljovi orosz űrközpontban. A Progressz M-19M több mint 2,5 tonna rakománnyal a fedélzetén szerdán indult az űrállomáshoz. Vitalij Lopota, az űreszközöket gyártó, Enyergija nevű cég igazgatója a koroljovi tájékoztatón úgy fogalmazott: "nem veszíthettük el a Progresszt, az űrrakétával együtt 200 millió dollárba került". Azt is hozzátette, hogy az űrállomáson mindenből van tartalék.

Vlagyimir Popovkin, az orosz szövetségi űrhivatal (Roszkozmosz) vezetője kijelentette, hogy ha a Progressz nem tudott volna dokkolni, egy tartalékűrhajót indítottak volna útnak az űrállomásra. Hozzátette, hogy az Enyergija űripari vállalattal közösen kidolgozzák a hibák kiküszöbölését szolgáló intézkedéseket. Popovkin elismerte, hogy a dokkolás nem egészen rendben zajlott, mivel a Kursz nevű navigációs antenna nem nyílt ki, de kijelentette, hogy a teherűrhajóval több gond nem lesz. Azt is közölte, hogy a Nemzetközi Űrállomáson dolgozó űrhajósok nem hajtanak majd végre semmilyen beavatkozást a Progressz antennájánál biztonsági okokból.

A Progressz M-19M rakományában tudományos felszerelés, üzemanyag, oxigén és víz, valamint élelmiszer található. Az űrhajó két nap alatt tette meg az utat a Nemzetközi Űrállomáshoz. Az orosz űrkutatás és űripar az elmúlt egy évben több kudarcot szenvedett el. A legnagyobb kárt tavaly a Fobosz-Grunt űrszonda elvesztése okozta. Az 5 milliárd rubel (36,8 milliárd forint) költségű, novemberben útjára indított misszió célja az volt, hogy a szonda eljusson a Mars Phobos nevű holdjára, és onnan talajmintát hozzon.

Rovatok