Index Vakbarát Hírportál

Ritka antilop született Nyíregyházán

2013. április 30., kedd 15:45

Különleges nyársas antilop (Oryx gazella gazella) borjú született a Nyíregyházi Állatpark Afrika panorámájában. Ez a faj jelenleg csak itt látható, és az 1940-es évek óta most van először szaporulat belőle az országban.

Az apróság négy hete született, a 2009 óta itt élő négy éves tenyészpár első utódjaként. Az apa állat Németországból jött, míg az anya holland tenyészetből származik.

A Délkelet-Afrika szavannáin élő növényevő nemének legnagyobb faja, a bikák esetenként a 240 kilogramm tömeget is elérhetik. Legszembetűnőbb sajátossága a fehér pofáján található fekete maszk rajzolat.

A vemhességi ideje 8,5 hónap, ellésenként csak egy utód jön a világra. A borjat az anya hathetes koráig elfekteti, naponta két-három alkalommal tér vissza hozzá szoptatni. A fiatal nőstény állat jelenleg barna színű, körülbelül négy hónaposan alakul majd ki a felnőttekre jellemző színezete.

Bár a világon közel 200 ezer egyed él belőle, száma folyamatosan csökken a háziállatok túllegeltetése és a túlzott vadászatnak köszönhetően.

Rovatok