no

Index Vakbarát Hírportál

Komoly bajban a Kepler

2013. május 2., csütörtök 09:56

Komoly problémái vannak a NASA bolygókutató távcsövének, a Keplernek. Meghibásodott az a szerkezet, amely a teleszkóp helyzetének beállításáért felelős. Megpróbálták megjavítani, de nem sikerült, mostanra javíthatatlannak minősítették.

Az űrteleszkóp irányításáért felelős csapat most azt próbálja felmérni, mi történik akkor, ha teljesen leáll a reakciós kerék. A hibát még januárban észlelték, akkor tíz napra le is állították a távcső működését. A Keplernek négy reakciós kereke van, három ezek közül a navigáláshoz kell, a negyediket tartalékként szerelték rá.

Az egyik kerék azonban már egy éve, 2012 júliusában tönkrement, így mindhárom megmaradt kerékre szükség van ahhoz, hogy megfelelő pozícióba tudják navigálni a távcsövet.

Roger Hunter, a Kepler irányítócsoportjának vezetője azt mondta, hogy a meghibásodott kerék egyelőre még működik, de már nem sokáig. A tönkrement kerék hat hónapig működött az első hiba észlelése után. A csapat most azon dolgozik, hogy valahogyan át tudja hidalni a problémát.

A Kepler küldetése tovább folytatódik, a kutatók minél több adatot szeretnének kinyerni belőle, amíg még működőképest. Ha nem sikerül megjavítani a kereket, akkor más üzemmódot kell találni a távcsőnek.

Rovatok