Index Vakbarát Hírportál

Új húsevő növényt fedeztek föl

2013. május 8., szerda 16:14

A Japan Times számolt be róla, hogy egy új húsevő növényt fedeztek fel Japán Aicsi prefektúrában, a szigetország középső részének déli partjánál. A lap szerint a most felfedezett növényfaj a korsónövények, illetve kürtvirágok közé tartozik, de a Drosera indica nemzetségéhez tartozó növény valójában harmatfű.

A kürtvirágok és harmatfüvek egyaránt húsevők, és többnyire rovarokkal táplálkoznak, mégis nagyon különbözők. A kürtvirágoknak nagy, csésze alakú virágja van; ezek ejtik csapdába a gyanútlan rovarokat a csúszós peremükkel, majd megemésztik őket. A harmatfüveknek viszont csápjaik vannak, amiken apró, tüskeszerű nyúlványok vannak. A nevüket a nyúlványokon látható apró, harmatszerű cseppekről kapták, de ez nem harmat, hanem ragacsos nyálka, amivel csapdába ejtik a rovarokat. Az ebben fennakadt rovarok éhen pusztulnak, kiszáradnak, meghalnak a kimerültségtől, vagy megfulladnak; a növény ezután emészti meg őket a nyálkahártyáján található enzimekkel.

A Japan Times cikke szerint az új növényt az Aichi Egyetem növénytani professzora, Watanabe Mikió fedezte föl. A lap azt írja, hogy Watanabe genetikai vizsgálatot végzett a növényen, és ezután fedezte föl, hogy a Drosera indicához hasonló növény valójában egy eddig ismeretlen fajhoz tartozik.

Rovatok