Index Vakbarát Hírportál

Ritka madár a Szegedi Vadasparkban

2013. május 9., csütörtök 12:00

Veprik Róbert, a Szegedi Vadaspark igazgatója bejelentette, hogy egy ritka dél-ameriai futómadár, egy Darwin-nandu (Pterocnemia pennata) érkezett az állatkertbe. A kakast a karanténidőszak letelte után már a látogatók is megfigyelhetik a vikunyákkal közös kifutójában.

A fiatal kakas Olaszországból került az állatkertbe; a gondozók szeretnék, ha a nemzetközi törzskönyvi program keretében tojó, illetve tojók is érkeznének a madár mellé. Nem lesz könnyű dolguk, hiszen a Darwin-nandu ritka madár: a világ 31 állatkertjében csupán 84 egyed él. A futómadár már megbarátkozott a lakótársaival, a dél-amerikai tevefélékkel de az embereket, különösen a zöld ruhát viselő gondozókat vetélytársnak tartja, és a tollát fölborzolva, fújtatva próbálja elriasztani őket.

A madárfaj a híres tudósról, Charles Darwinról kapta a nevét, aki Föld körüli útján argentin marhapásztoroktól hallott a már ismert nandunál valamivel kisebb, egyméteres magasságú, 15-25 kilós, délen élő futómadárról. A Darwin-nandu Argentínában, a Rio Negro folyótól délre, valamint Chilében és Patagóniában őshonos, az alacsonyabban fekvő, száraz, füves területeken él. A madárra nemcsak a húsa miatt vadásztak, hanem azért is, mert a legelő háziállataik riválisaként tekintettek rá. Az északi alfajok emiatt mára veszélyeztetettekké váltak. Főként növényekkel táplálkozik, de szívesen elfogyaszt ízeltlábúakat, kisebb gerinceseket is.

Rovatok