Index Vakbarát Hírportál

Szivárog a nemzetközi űrállomás hűtőrendszere

2013. május 9., csütörtök 23:23

A nemzetközi űrállomás lakói néhány órája fehér pamacsokat észleltek az állomás szerkezetéből az űrbe távozni, jelentette a NASA az ISS hivatalos Facebook-oldalán. Az űrhajósok az állomás kameráin keresztül próbálták megfejteni a rejtélyt, a nyomozásba beszállt a földi iránytóközpont is. Végül kiderült, hogy a jelenséget ammónia szivárgása okozza, amit az űrállomás hűtőrendszere használ. A hűtés az ISS központi áramtermelő egységének biztonságos működtetéséhez szükséges. Minden napelemtábla saját, független hűtőkörrel rendelkezik, így ha végső esetben le kellene állítani a szivárgó részt, az nem ütné ki az ISS teljes energiaellátását.

Az ammónia szivárgásával régóta bajlódik az űrállomás, tavaly novemberben egy űrsétán próbálták megjavítani a szivárgó rendszert, sikertelenül. Hogy a mostani jelenség a régi szivárgás erősödése, vagy egy új repedés jelent meg a rendszerben, egyelőre nem tudni, de a hűtőanyag most nagyobb ütemben szökik az űrbe, mint bármikor.

A NASA közölte, hogy az űrhajósok és az ISS normál működése nincs veszélyben, de ha a szivárgást nem tudják megállítani, 48 órán belül lekapcsol a hűtőrendszer érintett része.

Rovatok