Index Vakbarát Hírportál

Sok nő elblicceli a menstruációt

2013. május 10., péntek 12:09

Egy csütörtökön megjelent tanulmány szerint számos nő van, aki megváltoztatja a menstruációs ciklusát. A 18 éves vagy annál idősebb nők gyakran eltolják vagy kihagyják a menstruációjukat, az Oregon Egyetem kutatása szerint nem veszik figyelembe a fogamzásgátlók adagolási utasítását. A vizsgált nők többsége ezt nem azért csinálja, hogy elkerülje a menstruációs tüneteket, hanem mert így tartják kényelmesnek. A Kelet-Michigan Egyetem kutatása szerint a nők többnyire nem orvosi forrásokból értesültek erről a lehetőségről.

Christopher Minson, az Oregon Egyetem fiziológusa szerint az eredmények arra utalnak, hogy hogy az egészségügyi dolgozóknak alaposan el kell beszélgetniük a nőkkel arról, hogy miként használják a hormonális fogamzásgátlókat. Most ugyanis a nők sokszor inkább kihagyják a tablettaszedést, hogy eltolják a menstruációs ciklusukat. Minson szerint a probléma alaposabb megértésével az egészségügyi dolgozók hasznosabb tanácsokat adhatnak a főiskolás korú nőknek, és felvilágosíthatják őket a lehetőségeikről.

A kutatások arra utalnak, hogy a menstruációs ciklusok gyakoriságának csökkentése biztonságos, és időnként hasznos is lehet, ezért a nők gyakran használják a hormonális fogamzásgátlót a ciklusok megváltoztatására. Azt azonban nem tudni, hogy a nők miért csinálják ezt, és kinek a tanácsára.

Kényelmi szempontok

A főiskolás nők 17 százaléka számolt be arról, hogy megváltoztatták a menstruációs ciklusukat, amihez fogamzásgátló szereket, hüvelyi fogamzásgátlókat és transzdermális fogamzásgátló tapaszt használtak. A megkérdezett nők fele azt válaszolta, hogy kényelmi szempontból döntöttek így. A válaszadók 28,9 százaléka  személyes preferenciákra, 16,7 százalékuk a menstruációs tünetek enyhítésére hivatkozott. A megkérdezettek 53 százaléka nem orvosi forrásokból, hanem máshonnan, például családtagoktól vagy barátoktól értesült erről a lehetőségről.

A kutatókat ugyancsak meglepte, hogy azok a nők, akik azt szerették volna, ha egyáltalán nem lenne menstruációjuk, kisebb valószínűséggel változtattak a saját ciklusukon, mint azok, akik azt válaszolták, hogy azt szeretnék, ha évente csak egyszer menstruálnának.

Rovatok