Index Vakbarát Hírportál

Megdolgoztatja az agyunkat a nevetés

2013. május 13., hétfő 16:37

Sokféle formája van a nevetésnek, ami éppúgy lehet egy csiklandozásra adott válasz, mint az öröm vagy a gúny jele. A német Tübingeni Egyetem kutatói megvizsgálták, hogy az emberi agy miként dolgozza fel a kacagás változatos hangjait.

Állatoknál a nevetés a társas kötődés egyik megnyilvánulása, amely a csiklandozásra adott reflexen alapul, de az emberek esetében a nevetés ennél sokkal többet jelent. Bár akkor is nevetünk, amikor valaki megcsiklandoz minket, a nevetés sokkal összetettebb jelentésű is lehet: boldogságot, gúnyt vagy más üzenetet is közvetíthet társaink felé. Dirk Wildgruber és munkatársai három nevetéstípus idegrendszeri reakcióját vizsgálták meg.

Amikor a kísérlet részvevői örömteli vagy gúnyos nevetést hallottak, akkor az összetett közösségi információk feldolgozásáért felelős agyi régiók aktiválódtak, de csiklandozás során nem ez történt. Akusztikus szempontból azonban a csiklandozásra adott nevetés az összetettebb, így ebben az esetben az összetettebb hangok feldolgozásáért felelős agyterületek léptek működésbe.

Eddig sok tanulmány foglalkozott azzal, hogy a beszéd miként befolyásolja az agy működését, de ez az egyik első olyan tanulmány, amely egy nem verbális kommunikáció, a nevetés agyi hatását elemzi.

Rovatok