Index Vakbarát Hírportál

A Tejútnál is öregebb bolygókat találtak

2013. május 14., kedd 10:13

Két hatalmas, Jupiter méretű bolygót találtak egy 375 fényévnyire lévő csillag körül keringve. A csillag hamarosan vörös óriássá alakul, vagyis élete végén jár. A körülötte keringő bolygók a legrégebbiek, amit eddig találtak.

Johny Setiawan, a Max-Planck Institute for Astronomy kutatója szerint a Tejút még nem alakult ki, amikor ezek a bolygók már léteztek. A HIP 11952 nevű csillag becsült életkora 12,8 milliárd év, ez azt is jelentheti, hogy a két bolygó a világegyetem hajnalán keletkezett, alig egymilliárd évvel az Ősrobbanás után.

A kutatók számításai szerint az egyik bolygó legalább olyan nehéz, mint a Jupiter és nagyjából hét nap alatt kerüli meg csillagát. A másik bolygó tömege háromszor akkora lehet, mint a Jupiter és kileng és fél hónap alatt kerüli meg a csillagot.

A bolygók általában nem sokkal csillagjuk kialakulása után alakulnak ki. De létezhetnek második generációs bolygók is, amelyek a csillag halála után alakulnak, de erről az elméletről még vitáznak a csillagászok.

A mostani felfedezés azt jelenti, hogy még a fiatal univerzumban is kialakulhattak bolygók annak ellenére, hogy akkor még hiányoztak a hidrogénnél és héliumnál nehezebb részecskék. A most elfogadott elméletek szerint a nehezebb részecskékre szükség van a bolygók formálódásához.

Rovatok