Index Vakbarát Hírportál

Elvetélt a méhátültetett nő

2013. május 14., kedd 21:00

Elvetélt az a török nő, aki elsőként esett teherbe méhátültetést követően. A 23 éves Derya Sert magzatának a vizsgálatok szerint nem volt szívhangja. Az Akdenizi Egyetem orvosi fakultásának Ömer Özkan vezette kutatói több embriót ültettek be a nőnek, aki 2011 augusztusában kapott méhet, mert ő maga anélkül született. A terhesség nyolcadik hetében esedékes vizsgálatok kimutatták, hogy a magzatnak nincs szívhangja.

Derya Sert egészségi állapota jó, a mesterséges megtermékenyítés eljárása folytatódhat, amint a páciens készen áll rá és megfelelőek a körülmények - hangsúlyozta az akdenizi kórház. Az egyetemi klinika szerint a terhesség megfelelően haladt előre. Ennek ellenére sok volt a kockázat, és az már a terhesség bejelentésekor eldőlt, hogy a nő császármetszéssel, a szokásosnál két hónappal korábban hozta volna világra gyermekét. Derya Sert nemcsak az első nő, akinek sikerült új méh révén teherbe esni, ő volt az első, akinél egy halottól származó szervvel hajtottak végre méhátültetést. A méhet egy balesetben elhunyt nőtől kapta. A transzplantációt megelőzően az orvosok petesejteket vettek Derya Serttől azzal a szándékkal, hogy egyszer majd férje hímivarsejtjével megtermékenyítve beültetik őket.

Mindeddig világszerte kevés méhátültetés volt sikeres, és korábban egy nő sem lett terhes. Épp ezért Derya Sert esetét nagy figyelemmel kísérte az orvostudomány. Statisztikák szerint minden ötezer nőből egy születik méh nélkül. Az első átültetési kísérletet 2000-ben élő donortól származó szervvel végezték Szaúd-Arábiában.

Rovatok