Index Vakbarát Hírportál

Így lesz a hernyóból pillangó

2013. május 16., csütörtök 19:30

A teljes átalakulással fejlődő rovarok utolsó fejlődési stádiuma, amikor a lárva bebábozódik, majd a szervezete teljes átépítése után kikel, ősidők óta lenyűgözi az embert, főleg amikor a végső forma látványos és esztétikus (például egy színes pillangó), míg a megelőző hernyó forma az általános közízlés szerint cseppet sem az. Hogy a báb belsejében pontosan mi történik, azt sok tudós kutatta már, tipikusan úgy, hogy felvágta a bábot, pillanatképet kapva a fejlődés egy adott lépcsőfokáról, és szükségszerűen el is pusztítva a megfigyelt egyedet.

Egy brit kutatócsoport a BBC egy ismeretterjesztő műsorának stábjával közösen most új megoldást vetett be, a microCT-t. Kis energiájú röntgenkészülékkel készítettek a lárvákról 3d-s felvételeket 16 napon keresztül, majd azokat látványos animációvá fűzték össze. Mivel a rovarok jellemzően jól ellenállnak a sugárzásnak, a röntgen nem károsította számottevően a növekvő lepkét, és nem is befolyásolta a fejlődését. A kutatók így napról napra meg tudták figyelni az egyes szervei kialakulását.

Hernyóból pillandó

A microCT-nek meglepően gyakorlatias felhasználási módja is lehet, méghozzá a bűnügyi laborokban. Olyan gyilkossági eseteknél, amelyeknél az áldozatot szabad téren, például egy erdőben találják meg, a halál beálltának időpontját gyakran az alapján állapítják meg, hogy a testen élősködő legyek lárvái a fejlődés milyen szakaszában vannak. Ezt a 3d-s röntgennel pontosabban lehet majd megbecsülni, mint a hagyományos módszerekkel.

Rovatok