Index Vakbarát Hírportál

Mesterséges Nap alatt izzadnak a katonák

2013. május 17., péntek 16:02

A katonai kiképzések megszervezésének egyik legnehezebb részfeladata a szimuláció élethűségének megteremtése. Az Egyesült Államok hadseregének massachusettsi kiképzőlaboratóriumában, a Doriot klímakamrákban azonban minden évben szerveznek olyan foglalkozásokat, ahol a katonák a sarkköri és a sivatagi körülményeket is megtapasztalhatják anélkül, hogy kitennék a lábukat a naticki laborból.

A hat évtizede működő létesítményben főleg a felszerelést vetik alá különböző teszteknek. A labornak két fő része van, az egyikben a sarkköri, a másikban a trópusi körülményeket hozzák létre.  A működésért Josh Bulotsky villamosmérnök felel, az ő irányítása alatt lehet beállítani a részleteket:  -57 és 74 Celsius-fok közötti hőmérsékletet, 10 és 90 százalék közti páratartalmat, az eső hevességét, a szél sebességét, a hóesés mértékét. A kísérletekben részt vevő katonák az elhelyezett futópadokon ötösével szimulálhatják a menetgyakorlatokat, az egészségi állapotukat és testük maghőmérsékletét lenyelt szondákkal mérik a labor munkatársai.

A Doriot legfrissebb újítása az az 1500 watt teljesítményű lámparendszer, ami a tűző Napot helyettesíti. Ez olyan fényes, hogy védőfelszerelés nélkül rá sem lehet nézni, vagyis tökéletes körülményeket teremt a hordozható napelemcellák tesztelésére.

Az itt elvégzett tesztek ugyan brutálisak, de a működtetők szerint a cél az, hogy a felszerelés itt mondjon csődöt, ne a valós helyszínen, egy tűzharc kellős közepén.

Rovatok