Index Vakbarát Hírportál

Rekordot döntött az Opportunity

2013. május 17., péntek 10:53

A mindent legyőző Opportunity a NASA új bajnoka, már ha az idegen égitesten megtett legnagyobb távolságban mérjük a teljesítményt, jelentette be a Nemzeti Repülési és Űrhajózási Hivatal (National Aeronautics and Space Administration, NASA).

Az Opportunity kezelői szerint a csütörtöki adatok szerint az aznap megtett 80 méter hozzáadásával 35,760 kilométert mutatna a rover kilométer-számlálója a műszerfalon, ha lenne neki műszerfala vagy kilométer-számlálója. A lényeg, hogy ez a távolság 16 méterrel több, mint az, amit Eugene Cernan és Harrison Schmidt, az Apollo 17 űrhajósai tettek meg a Holdon, miközben a speciális Hold-autót vezették még 1972 decemberében.

Igaz, nekik ehhez mindössze három napra volt szükségük, az Opportunity ezzel szemben 2004. január 25-én landolt a Marson. A Mars-járó azonban jóval lassabb is, még tövig nyomott gázpedállal sem tesz meg többet 5 centinél másodpercenként, az átlagos utazósebesség pedig valahol egy centis másodpercenkénti sebesség körül alakul. A Holdon használt, kétszemélyes autó ezzel szemben 12 kilométeres óránkénti sebességre volt belőve, bár Cernan szerint néha 18-cal is száguldottak a Hold felszínén.

Fontos azonban tudni, hogy az űrversenynek ebben a részében még a szovjetek vezetnek, az abszolút rekorder ugyanis az a szovjet Hold-szonda, ami 1973. január 18-ától kezdve összesen 37 kilométert tett meg a Holdon. A NASA szakértői szerint az Opportunity hamarosan átveszi az első helyet: ha a mostani vizsgálatok helyszínéről átgurul a következő tervezett szakaszhoz, az máris 2,2 kilométernyi út lenne.

Márpedig az eddigi tapasztalatok alapján nem sok minden állhat a kisautónyi méretű rover útjába. Az Opportunity eredetileg 90 napon át működött volna, ehhez képest tizedik éve surrog csendesen a marsi kősivatagban, ellenállva az erős sugárzásnak és az időnként feltámadó porviharoknak, illetve a véletlenszerűen előforduló rendszerleállásoknak is.

Rovatok