Index Vakbarát Hírportál

Delfinek találták meg az ősrégi torpedót

2013. május 21., kedd 09:45

Már ötven éve állnak delfinek az amerikai haditengerészet szolgálatában. A speciálisan kiképzett állatok még 2017-ig maradnak rendszerben, akkor veszik át helyüket az egyelőre fejlesztés és tesztelés alatt álló robotok. Az egyik ilyen delfines egység két palackorrú delfinje fedezte fel azt a torpedót a San Diegó-i partok közelében, amit még azelőtt készítettek, hogy az elektromosság használata általánossá vált volna a lakosság körében.

A rézborítású, három méternél is hosszabb Howell-torpedóból összesen ötven darab készült 1870 és 1889 között, és eddig egyetlen fennmaradt példányát ismerték. Ez Keyportban, a Naval Undersea Museumban van kiállítva egyéb, a tenger alatti haditengerészettel kapcsolatos tárgyi emlék között.

A Howell-torpedókat hajófedélzetről vagy a vízszint alatti vetőcsövekből is el lehetett indítani. Ez volt az első, az irányt megtartó torpedó, ami nem hagyott nyomot a vízben, így nem árulta el a torpedót elindító jármű pozícióját. A korabeli beszámolók alapján viszont a fegyver nagyon hangos volt, mert a működéséhez szükséges energiát egy akár 12 000 fordulaton pörgő lendkerék biztosította.

A fegyvert megtaláló delfineket arra képzik ki, hogy bizonyos formájú tárgyakat keressenek a tengerfenéken. A Howellt megtaláló delfin a felszínre érve az orrával megbökte a hajó elejét, ezzel jelezve, hogy talált valamit. Egy héttel később egy másik delfin is megerősítette a találatot. Búvárok és bombaszakértők merültek le a megadott helyen, és csak ekkor derült ki, pontosan miről is van szó. „Soha nem találtunk még ilyesmit, soha” – mondta Mike Rothe, a haditengerészet 80 delfint és 40 oroszlánfókát alkalmazó emlősprogramjának irányítója.

Rovatok