Index Vakbarát Hírportál

Idegen anyag van a Hold krátereiben

2013. május 27., hétfő 11:22

A legújabb tanulmányok szerint a Hold krátereinek 25 százalékában vannak anyagmaradványok az azokat létrehozó aszteroidákból. A meglepő felfedezés miatt az elkövetkező kutatásoknak meg kell különböztetni a kőzeteket egymástól, melyek jöttek tényleg a Holdról és melyek valamilyen aszteroidából. Főleg az egzotikus anyagoknál kell becsapódásra gyanakodni – magyarázza Jay Melosh, a Purdue University kutatója.

Melosh és kollégái számítógépes modellezéssel jutottak erre az eredményre. Arra jutottak, hogy az aszteroidák negyede 43130 kilométer/órásnál kisebb sebességgel csapódik a Holdba. Ez óriási sebesség, de nem elég nagy ahhoz, hogy megsemmisítse az aszteroidát.

A szimulációk alapján ilyes sebességű becsapódáskor az aszteroidák elpárolognak, az anyag egy része lerakódik a kialakuló kráter falán. Ha a kráter leglább húsz kilométer széles, akkor a becsapódáskor keletkező anyag középre összpontosul, miközben a kráter maga összeomlik.

A tanulmány megmagyarázza a spinell és olivin ásványcsoportok jelenlétét a nagy kráterek központi részén, például a Kopernikusz kráterben is találtak ilyen ásványokat. A spinell és az olivin gyakran jelen van aszteroidákban.

Az új elméletet máris továbbgondolták, Erik Asphaug, az Arizona State University kutatója szerint még az is elképzelhető, hogy a korai Földről származó anyagot is találnak valamelyik kráterben. Olyan anyagot, amely évmilliárdokkal ezelőtt szakadt ki a Földből.

Rovatok