Index Vakbarát Hírportál

Őssejtekkel a bénulás ellen

2013. május 27., hétfő 12:58

Öt mozgásképtelen beteg mutatta a felépülés jeleit, miután őssejteket juttattak az agyukba. Keith Muir, a Glasgow University professzora meglepőnek nevezte a javulást a betegeknél, ugyanakkor túl korainak tartja kijelenteni, hogy a kizárólag a kezelés miatt van a javulás.

Összesen kilenc beteg vesz részt a kutatásban, a betegek 60-80 év közöttiek. A kísérletekben a sérült agyterületbe juttatják az őssejteket, ez az első alkalom, hogy őssejteket ilyen célra használnak. A résztvevők felénél javulást tapasztaltak, de a többieknek sem romlott az állapota.

Azért nem tudják kijelenteni, hogy a kezelés hatására lettek jobban, mert ilyen betegeknél a megkülönböztetett figyelem is pozitív hatással lehet, kvázi placebo hatásként. Az is igaz, hogy az agyvérzést kapott betegek hat hónap után már nem szoktak meggyógyulni. A vizsgálatokban résztvevők már több mint hat hónapja vannak abban az állapotban, néhányuk már öt éve, hogy agyvérzést kaptak volna.

Emiatt egyáltalán nem számítottak arra a kutatók, hogy javulás következhet be bármelyiküknél. Keith Muir szerint igencsak különös lenne, ha valamennyiüknél csak a placebo hatás játszana. Néhányan már az ujjaikat is meg tudták mozdítani, miközben évekig voltak teljesen bénultak. Mások sétáltak a házukban, pedig előtte csak segítséggel tudtak felállni.

A betegek egyike a nyolcvanéves Frank Marsh, aki öt évvel ezelőtt kapott agyvérzést. Előtte aktív volt, tagja volt a helyi kórusnak és zongorázott is. Agyvérzése után csak bottal tudott járni és zongorázni sem tudott már. A kezelés visszaadta erejét, már egyedül is fel tud emelni tárgyakat, erre korábban nem volt képes. Sokkal függetlenebb lett, már nem kell másokra támaszkodnia mindennapi teendőiben. Frank Marsh természetesen abban reménykedik, hogy megint a zongora elé ülhet.

A módszernek vannak ellenzői is, Lord Alton ismert abortuszellenes politikus szerint etikai kérdéseket vet fel, hogy az őssejt donor (jelen esetben a magzat) nem adta hozzájárulását az egészhez. Az őssejteket egy magzatból vett idegszövetből állították elő tíz évvel ezelőtt. A Reneuron cég tenyésztette ki ezekből az őssejteket. Az ellenzőknek az nem tetszik, hogy magzatból vették az eredeti őssejteket.

Rovatok