Index Vakbarát Hírportál

A Curiosity kilenc hónapja egy percben

2013. május 28., kedd 09:23

A Curiosity 2012 augusztusa óta van a Marson, az egytonnás jármű azóta több ezer fényképet küldött a Földre arról, amerre jár. Egy YouTube-felhasználó összeszedte ezeket a nyilvánosan is elérhető képeket és egy egyperces time lapse videót készített a jármű kilenc hónapjáról.

A Curiosity kilenc hónapja egy percben

Karl Sanford saját állítása szerint most először készített ilyen videót, az ehhez használt kódot még a GitHubra is feltette.

A videóhoz a Curiosity első kamerája által készített fotókat használta fel, ez minden nap lefényképezte, merre jár a jármű és mit lát éppen. A videó tetején azt is látni, hogy melyik marsi napon készültek a képek, összesen 281 napon fotózott a jármű.

A hivatalos nevén Mars Science Laboratorynak nevezett Curiosity tavaly augusztus elején landolt a Marson. A 900 kilós, speciális műszerekkel felszerelt, kisbusz méretű Mars-járó a tervek szerint legalább egy marsi éven, vagyis 22 földi hónapon keresztül marad majd működőképes, de a korábbi járművekkel szerzett tapasztalatok szerint talán még tovább is működik majd.

Rovatok