Index Vakbarát Hírportál

A papagáj, ami a birkák réme

2013. május 28., kedd 12:18

Dobozokkal, csizmával, gumiabronccsal, de még a fotós fényképezőgépével is eljátszadozott volna Ikea, az új-zélandi kea papagáj. A Szegedi Vadasparkban fényképezték le ezt a rendkívül ritka és okos madarat.

Az egyik legértelmesebb madárnak tartott kea számára nincs lehetetlen kihívás, minden tárgyat megvizsgál, szétszed, így a vadaspark munkatársainak mindig gondoskodniuk kell valamilyen játékról, mellyel lefoglalhatja magát. Egy üres kartondoboz, gumicsizma is jó időre lefoglalhatja a hiperaktív állatot, Minél bonyolultabb, annál jobb a madárnak – fogalmazott Veprik Róbert, a park igazgatója.

A kea igazi kuriózumnak számít Magyarországon, egyedül a Szegedi Vadasparkban tekinthetjük meg idehaza. Kíváncsi életmódja bosszantotta az új-zélandiakat, tárgyaikat, sőt még rossz helyre parkolt autóik műanyag alkatrészeit is darabokban bontotta le. Hosszú csőrével néha még a juhokat is megcsipkedte, egy időben így szabályos irtóhadjárat zajlott ellene. Ma már mindössze körülbelül ötezer kea él vadon, itt Szegeden rögtön kettővel is találkozhatunk: Ikea, a Németországból érkezett hím már túl van a karanténprocedúrákon és látogatható, míg az Angliából érkezett tojó majd később mutatkozik be a nagyközönség előtt.

Rovatok