Index Vakbarát Hírportál

A Holdról figyelhetjük a Földet

2013. május 29., szerda 14:57

Olyan távcsövet telepítenének a Holdra 2015-ben, amellyel bárki megfigyelheti a Földet az interneten. A Lunar Observatory precursor (ILO-X) magánpénzből épül, a Szilícium-völgyben lévő Moon Express nevű cég fejleszti.

Egy viszonylag kicsi, de nagy teljesítményű távcsövet építenek. A tervek szerint nemcsak a tudósok, hanem a civilek is hozzáférhetnek az interneten keresztül. A távcső cipősdoboznyi méretű, segítségével olyan felvételeket láthatnak az internetezők az űrből, amilyeneket még soha, egyszerűen azért, mert a Holdról készülnek majd ezek. A szerkezetet, amely a Holdra juttatja a távcsövet, kedden mutatták be Vancouverben.

A konzorciumot Steve Durst üzletember vezeti, aki már évek óta szeretne egy ilyen távcsövet. Bob Richards a Moon Express vezérigazgatója szerint a kezdeményezés jó példa arra, hogy az ilyen projektek is jövedelmezőek lehetnek a tudománynak és oktatásnak.

A távcsövet már tesztelték 2011-ben a Mauna Keán, a hegy tetejére tették a teleszkópot és a kutatók úgy irányították az interneten, mintha a távcső a Holdon lett volna. A Moon Express is részt vesz a Google Lunar X Prize versenyén, ahol működő járművet kell küldeni a Holdra, legalább ötszáz métert kell haladni vele és képet, illetve videót kell visszaküldeni a Földre. A nyertes húszmillió dollárt kap.

Rovatok