Index Vakbarát Hírportál

Raktárosé az év űrfelfedezése

2013. május 29., szerda 10:46

Egy berkeley-i raktár kitakarítása közben bukkant rá egy raktáros azokra a holdpor-mintákra, amiket még az először a Holdra lépő Neil Armstrong és Buzz Aldrin hozott haza 44 évvel ezelőtt.

A húsz fiolából álló gyűjteményt Karen Nelson, a Lawrence Berkeley Nemzeti Laboratórium raktárosa fedezte fel, aki éppen leltározta a laborban őrzött mintákat és egyéb tárgyi emlékeket. Az első, ember által elért idegen égitestről származó minták több mint négy évtizedig hevertek a raktárban anélkül, hogy bárki tudott volna róluk.

Nelson értesítette a NASA-t a felfedezésről, akik arra kérték, küldje nekik vissza az elveszettnek hitt készletet. Mielőtt azonban ezt megtette volna, megengedték neki, hogy a légmentes tárolót kibontva kezébe vehesse a fiolákat.

A minták abból a 150 darabos kollekcióból származnak, amit az 1969-es űrrepülés után a NASA szétosztott a világ kutatólaborjai között.

A kézírással kitöltött címkék szerint 1970. július 24-éről származó fiolákat egy légmentesen lezárt edényben őrizték. A minták mellett a vizsgálati eredményekről szóló tanulmányt is megtalálták, ennek egyik társszerzője az azóta kémiai Nobel-díjjal kitüntetett Mekvin Calvin, aki akkoriban az intézmény igazgatóhelyetteseként dolgozott. A mintákban a földön kívüli élet nyomait keresték a tudósok.

A gyűjtemény azon a nagyjából 150 darabos listán szerepelt, amit Nelsonnak az eredeti utasítás alapján ki kellett volna dobnia a raktárból. A szakember most abban bízik, hogy a maradék 149, szintén értékes tárgyi emléket is sikerül valamelyik múzeumban elhelyezni ahelyett, hogy a kukába hajítanák őket.

Rovatok