Index Vakbarát Hírportál

Ugyanonnan származik a Hold és a Föld vize

2013. május 29., szerda 16:28

A holdkőzetből kinyert víz izotópos vizsgálata azt mutatja, hogy a Holdon jóval több a víz, mint azt korábban feltételezték. A legújabb kutatások azt is kimutatták, hogy a víz eredete ugyanaz lehet, mint a földi vízé.

A feltételezések szerint a Hold akkor jött létre, amikor hatalmas égitestek ütköztek a Földnek még a kialakulása utáni időszakban. A kiszakadó törmelék aztán összeállt, és ez lett a Hold. Egy ekkora ütközés azt is jelentené, hogy a felszínen lévő víz azonnal elpárolog, egy száraz holdat hagyva maga után.

A Brown University, Carnegie Institution of Washington és Case Western Reserve University geológusai által készített tanulmányok cáfolják ez utóbbi feltételezést, az Apollo-küldetések által visszahozott vulkáni kőzetek legalább annyi vizet tartalmaznak, mint a Földön talált magma. A legegyszerűbb magyarázat erre, hogy a Földet elborította a víz ebben az időszakban. Egyben fel is merül következő kérdés, amire választ kell találni: hogyan tudta a Hold megőrizni ezt a nedvességet?

Rovatok