Index Vakbarát Hírportál

Elkategorizálták a világ legöregebb tóráját

2013. május 30., csütörtök 10:58

A Bolognai Egyetemen őrizték a Tóra tekercsek legrégebben keletkezett, ma is ismert darabját, de ez csak mostanában derült ki. Eddig ugyanis egy adminisztrációs hiba miatt csak annyit tudtak róla, hogy csak néhány száz éves, de egy friss szénizotópos kormeghatározó vizsgálat szerint a tekercset több mint 850 évvel ezelőtt írták tele.

Az egyetem judaisztikaprofesszora, Mauro Perani szerint ez a friss információ megsokszorozhatja a tekercs értékét. A korábbi kormeghatározást még 1889-ben végezte az egyetem egyik akkori könyvtárosa, Leonello Modona. Ő úgy látta, hogy a tekercs valamikor a 17. század környékén született.

Amikor Perani újra elővette a tekercset, észrevette, hogy már a felhasznált alapanyag is ellentmond ennek a becslésnek. Az ősrégi Tórát ugyanis a babilóniai időkben használt technológiával készített tekercsre írták. Az csak megerősítette a professzor sejtését, hogy a szövegben számos, a későbbi másolatokban már nem szereplő részlet is megtalálható. A későbbi másolatokat ugyanis már jórészt azután készítették, hogy a 12. század második felében élt Maimonidész rendszerbe foglalta volna a zsidó vallásjog törvényeit, ezzel lefektetve a Tóra egy általános formáját.

Rovatok