Index Vakbarát Hírportál

Atomjégtörővel mentik ki az orosz sarkkutatókat

2013. június 3., hétfő 23:07

Látványos mentőakció keretében, egy atommeghajtású jégtörő bevetésével kezdődött meg hétfőn az északi-sarki SZP-40 orosz kutatóállomás személyzetének evakuálása, a jégpáncél olvadása miatt ugyanis életveszélyessé váló repedések keletkeztek a bázis alatt.

A Jamal atommeghajtású jégtörőt indították útnak a murmanszki kikötőből az SZP-40 orosz kutatóállomás 16 sarkkutatójának megmentésére. A jégtörő 12 nap alatt éri el az állomást a kanadai partok közelében - mondta Jekatyerina Ananyjeva, a hajót üzemeltető orosz Atomflot vállalat képviseletében. A mentőakció előreláthatólag egy hónapot vesz igénybe, ugyanis a kutatóállomás teljes felszerelését a jégtörő fedélzetére emelik, és elszállítják az orosz Szevernaja Zemlja szigetcsoport egyikére.

A szentpétervári Arktisz- és Antarktisz-kutató Intézet munkatársai 2012 októbere óta vizsgálják a klímaváltozás jeleit a sarkvidéken. Eredeti terveik szerint még néhány hónapot maradtak volna a Kanadától mintegy 1600 kilométerre lévő területen, azonban kénytelenek áttelepíteni az állomást, mivel a váratlan sebességű  felmelegedés miatt repedezik a 2-4 méter vastagságú jégtábla.
ENSZ-szakértők szerint a tavalyi év volt az egyik legmelegebb a térségben azóta, hogy megfigyeléseket végeznek, és rekordgyorsasággal olvadt az északi-sarki jégsapka.

Rovatok