Index Vakbarát Hírportál

Létezik a szülés közbeni orgazmus

2013. június 3., hétfő 15:13

Többnyire fájdalmas kínszenvedésként beszélnek a szülésről, és a nők gyakran vágják azt párjuk fejéhez, hogy ezt biztosan nem bírnák ki. De vannak olyan esetek is, amikor a szülés orgazmussal és eksztázissal jár.

Meséltek róla

Hosszú ideje keringenek anekdoták a szülés közbeni orgazmusról, és a babavárással foglalkozó szakportálokon is beszámolnak erről a jelenségről. A szülési orgazmus 2009-ben vált szélesebb körben ismertté, amikor egy Egyesült Államokbeli dúla, Debra Pascali-Bonaro bemutatta az erről készült dokumentumfilmjét.

Pascali-Bonaro szerint amikor a szülés és az orgazmus szavak egy mondatban szerepelnek, akkor a legtöbben rögtön a szexualitásra fókuszálnak. Sokan eleve elfogadhatatlannak tartják, hogy a szülés meghittségét egy közönséges szexuális élménnyel hozzák összefüggésbe. Emellett a kórházi környezet sem kedvez az élmény önfeledt átélésének: a komor légkör, a magzatot monitorozó gépek és a steril környezet könnyen megakadályozzák az érzések felszabadulását.

Fehér holló

Most egy francia pszichológus, Thierry Postel az elsők között próbálta számszerűsíteni a szülés közben átélt eksztatikus élmény gyakoriságát. Ez alapján ritka az élvezetekkel járó szülés, az esetek alig 0,3 százaléka ilyen.

A Blainville-sur-Merben dolgozó szakember 956 bábával lépett kapcsolatba, hogy töltsék ki a szülési orgazmussal kapcsolatos kérdőívét. Azért őket kérdezte meg, és nem orvosokat vagy nővéreket, mert a bábáknak sokkal közvetlenebb tapasztalataik vannak. 109 kérdőívet töltöttek ki olyan bábák, akik karrierjük során összesen 206 ezer szülésnél segédkeztek; 668 olyan esetről számoltak be, amikor az anyukák orgazmusszerű élményt éltek át szülés közben, és további 868 esetben észlelték azt, hogy az anyukák valamilyen gyönyört éltek át szülés közben. Végül kilenc anyuka is kitöltötte Thierry Postel kérdőívét, megerősítve azt, hogy orgazmust éltek át.

Pascali-Bonaro szerint a felmérés pontatlan, és sokkal gyakoribb lehet az orgazmusok száma. Arra mutatott rá, hogy az anyukák többsége nem vallaná be a szülőorvosának az ilyen jellegű élményeit, és Postelnek egyébként sem a bábákkal, hanem közvetlenül az anyukákkal kellett volna kapcsolatba lépnie, hogy pontosabb eredményt kapjon.

Ott van minden

Anatómiai szempontból nem meglepő az orgazmussal járó szülés, hiszen az esemény során a szülőcsatorna, a méhnyak, a vagina és a klitorisz is erős stimulációt kap. De mivel mindegyik nő anatómiája és fájdalomküszöbe eltérő, a szülést mindenki másképp éli meg – mondja Barry Komisaruk, a Rutgers Egyetem pszichológus professzora, aki az orgazmust kutatja.

Nem lehet általánosítani a szülés élményével kapcsolatban, véli Komisaruk, mert sok tényező befolyásolja azt, hogy a nő az eseményt gyönyörként vagy rettenetes stresszként éli-e meg. Egyes nők például félnek a szexualitástól, és bármilyen stimulációt helytelennek, kellemetlennek éreznek. Ezen pszichológiai okok miatt a szülés alatti orgazmus ellentétes hatást vált ki.

Fájdalom ellen

Komisaruk és munkatársai már 1988-ban azt írták a Journal of Sex Research szaklapban publikált tanulmányukban, hogy a vagina vagy a klitorisz stimulációjának hatására a nők kevésbé érzékenyek a fájdalomra.

Állatkísérletekkel azt is kimutatták, hogy a vaginális stimuláció blokkolja a fájdalomérzetet közvetítő P-anyag kibocsátását. Magyarán van egy ősi mechanizmus a nők nemi szervében, amelynek kimondottan fájdalomcsillapító szerepe van. Emellett az orgazmus során két olyan agyterület, az elülső cinguláris kéreg és az insula aktiválódik, amelyek a fájdalmas élményekre is reagálnak.

Pascali-Bonaro úgy látja, hogy a szüléssel kapcsolatban szinte elvárás a fájdalom, és a kultúránk része, hogy a gyönyör szégyenérzetet vált ki – amin a gyakorlott dúla szerint sürgősen változtatni kell.

Rovatok