Index Vakbarát Hírportál

66 évesen tudta meg a férfi, hogy nő

2013. június 4., kedd 16:17

Hatvanhat éves korában derült ki egy hongkongi férfiról, hogy valójában nő, és ritka betegségben szenved. A férfi a felduzzadt hasa miatt ment orvoshoz, ahol egy vizsgálat kiderítette, hogy a duzzanat valójában egy nagy ciszta, ami az egyik petefészkéből nőtt ki.

A páciens állapota két ritka genetikai rendellenesség miatt alakult ki. Egyrészt a nőkre jellemző, alacsony termetet és meddőséget okozó Turner-szindrómában szenved, másrészt kongenitális adrenális hyperplasiát (CAH) is megállapítottak nála. A CAH veleszületett adrenális  túlnövést jelent, ami az adrenális mirigyek hibás működésére utal. A CAH a felelős az interszexualitás bizonyos formáiért is, valamint férfias megjelenéshez vezet. A hongkongi páciens is szakállas, és kis méretű pénisze van.

A mindössze 137 centiméter magas beteg árva volt, a növekedésben 10 éves korában állt meg. Nincsenek heréi, és gyerekkorától vizelettartási gondjai voltak szervi okok miatt. Az orvosok szerint a mostani eset világszerte a hatodik, ahol mindkét rendellenesség egyszerre jelentkezett. A vietnami születésű páciens úgy döntött, továbbra is férfi marad, de az állapota miat várhatóan tesztoszteronkezelésre lesz szüksége.

Rovatok