Index Vakbarát Hírportál

Dohányos munkaerő: plusz hatezer dollár

2013. június 4., kedd 10:24

Az Ohio Állami Egyetem egy tanulmányban megállapította, hogy a dohányzó alkalmazottak évente csaknem hatezer dollárral többe kerülnek az amerikai munkáltatóknak, mint a nem dohányzó munkavállalók. A British Medical Journal-csoporthoz tartozó Tobacco Control tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint a többletköltségek 2885 és 10125 dollár között mozognak ágazattól függően, az átlag 5816 dollár.

A többletkiadások fő tételét a cigarettaszünetek jelentik, amelyek évente átlagosan 3077 dollárjába kerülnek az amerikai munkaadóknak. A dohányzás okozta hiányzás 517 dollár, a termelékenységnek a nikotinfüggőség okozta csökkenése 462 dollár veszteséget okoz a munkáltatóknak. Az alkalmazottaik egészségbiztosítását is fedező munkáltatóknak évi 2056 dollár többletköltséget jelentenek a dohányzó dolgozók a nemdohányzókhoz képest.

A többletköltségeket csak évi 296 dollárral csökkenti, hogy a dohányosok korábban halnak meg, így kevesebb nyugdíjterhet rónak a munkáltatókra. Az Egyesült Államokban a felnőtt lakosság egyötöde dohányzik, ez évente 443 ezer ember halálát okozza.

A nikotinfüggőség okozta kiadásokra való tekintettel az amerikai munkáltatók egy része már magasabb betegségbiztosítási hozzájárulást vár el dohányzó alkalmazottaitól. A tanulmány szerint mások egyáltalán nem vesznek fel dohányosokat, vagy elbocsátják őket, ha egy bizonyos időn belül nem szoknak le.

Rovatok