Index Vakbarát Hírportál

Kihangosítóval is veszélyes út közben telefonálni

2013. június 4., kedd 18:07

Egy amerikai egyetemi professzor szerint veszélyes vezetés közben telefonálni vagy SMS-t küldeni, még akkor is, ha kihangosítót vagy hangvezérlést használunk. Ennek az az oka, hogy a megosztott figyelem miatt az agy nem tudja egyszerre mindkét feladatot biztonságosan elvégezni.

A Technology & Society magazinban közzétett tanulmányában Robert Rosenberger leírta, hogy a kéz használata nélkül működtethető, a gépkocsikba gyakran beépített korszerű készülékek nem mérséklik a figyelmetlen vezetés kockázatot. Épp ellenkezőleg, a biztonság hamis illúzióját kelthetik. A kutató szerint az emberek azt gondolhatják az új technológiákról, hogy oda sem kell nézniük, ha telefonálnak, és azért is biztonságosnak hiszik ezeket, mert feltételezik, hogy különben nem építették volna be őket az autóba.

A vezetés közbeni mobilhasználatot több országban is betiltották, arra hivatkozva, hogy a készülékek elvonják a vezetők figyelmét a forgalomról. Egyes felmérések szerint egy három másodperces kihagyás kétszeresére növeli a kormánykerék mögött elkövetett hibák számát.  Rosenberger szerint a probléma gyökere maga a beszélgetés; az a körülmény, hogy a vezető egy másik személy szavaira figyel a forgalom helyett. A professzor szerint ha valaki társalog a mobilján vagy szöveges üzenetet küld a készülékéről, olyan zónába kerül, ahol minden más háttérbe szorul, és csak egyetlen dologra összpontosít: a hozzá beszélő hangra, illetve a szövegre.

Szimulációs vizsgálati eredmények már korábban is bizonyították, hogy hiába nem akar a vezető odafigyelni a beszélőre, a hozzá szóló hang akkor is lefoglalja az agya egy részét, és ez kizökkenti a koncentrációból. A professzor utalt arra a 2006-os tanulmányra is, amely szerint a vezetés közbeni mobilozás épp olyan veszélyes, mintha a sofőr részegen vezetne. Viszont más a helyzet, ha a vezető a mellette ülő utassal beszélget, mert ilyenkor a társalgás menete alkalmazkodhat a forgalmi változásokhoz. Ha például közeledik egy mentőautó, mindketten elhallgatnak, és a szirénára figyelnek. A telefonos beszélgetőpartner viszont nincs tudatában a váratlan helyzeteknek.

Rovatok