Index Vakbarát Hírportál

Sertésinfluenza pusztít Dominikán

2013. június 4., kedd 13:47

Négy évvel a világjárvány után ismét áldozatokat szed a H1N1-es influenzavírus, ezúttal a Dominikai Köztársaságban. Médiabeszámolók szerint a vírus az elmúlt tíz napban két terhes nővel, két férfival és egy kislánnyal végzett.

A 7 Días című lapnak az egészségügyi miniszter, Rafael Schiffino helyettese azt nyilatkozta, hogy a legtöbb megbetegedést az ország északi részén fekvő Cibao térségében észlelték. Az első halálesetet május 25-én jelentették az illetékes hatóságoknak. Azóta több ezer feltételezett H1N1-es megbetegedést vizsgálnak, de a betegség még nem öltött járványos méreteket. A hatóságok szerint pánikra nincs ok, mivel elegendő oltóanyag van, és el tudják végezni a szükséges vizsgálatokat a leginkább veszélyeztetett csoportoknál: a terhes nőknél, az öt év alatti gyermekeknél és az idősebbeknél.

A kezdetben sertésinfluenzának nevezett kór az észak-amerikai földrészen észlelt első esetek után, 2009 áprilisától kezdve rohamosan elterjedt az egész világon. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által 2010 júniusában világméretűvé minősített járvány 2011 augusztusában ért véget. A WHO akkori, nem végleges összesítése szerint a világ 214 országában 18,5 ezer halálesetet lehetett a H1N1-hez kötni. A Lancet Infectious Diseases című londoni egészségügyi szaklap egy tavalyi cikkében viszont azt írta, hogy a pandémiás H1N1 influenzavírus legalább tizenötször ennyi emberrel végezhetett.

Rovatok