Index Vakbarát Hírportál

A genetika és a részecskefizika uralja a kutatási toplistákat

2013. június 5., szerda 20:51

A genetika és a részecskefizika számít a tudományos kutatások legkiugróbb terepének - állapította meg egy brit felmérés. A Thomson Reuters jelentése szerint a 2012-ben legnagyobb figyelemmel kísért 21 tudós közül nyolc foglalkozott a génekkel és azok funkcióinak kutatásával, a legtöbbet idézett tanulmány pedig a Higgs-bozon utáni kutatást írta le.

Harmadik éve, hogy a genetikai vizsgálatok vezetik a kutatási toplistát - vagyis a legtöbbet idézett tudományos írások szerzői genetikával foglalkoznak -, a genetikának ezzel kiemelt helyet biztosítva a biológiatudományban és az orvostudományban. "A genetika évről-évre csúcstéma, ahogy egyre többet tudunk meg arról, hogy milyen szerepet játszanak a betegségek megjelenésében a DNS-szekvenciák" - fogalmazott Christopher King, a kutatási trendeket vizsgáló ScienceWatch főszerkesztője.

A felmérés szerint a világ legnagyobb figyelmet keltő tudósa, akinek 2010 és 2012 között megjelent publikációit tavaly a legtöbben idézték, Richard Wilson, a Washingtoni Egyetem genetikai intézetének vezetője volt. Wilson laboratóriumában szekventálták elsőként egy rákos beteg genomját, és a betegség kifejlődésével kapcsolatos genetikai jegyeket is felfedezték. A toplistások közé tartozik még Eric Lander, az MIT és a Harvard tudósa, valamint Kari Stefansson, az izlandi biotechnológiai vállalat, a Decode Genetics alapítója.

A Higgs-bozonnal kapcsolatos kutatások - amelynek révén a világegyetem keletkezésében központi szerepet játszó részecske létezését tavaly csaknem teljes bizonyossággal igazolta az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet - nem köthetők egyetlen tudós nevéhez, egyes publikációk elkészítésében alkalmanként háromezernél több szerző is részt vett. A CERN nagy hadronütköztetőjében az ATLAS-kísérletben dolgozó kutatókról egy csoportként emlékeztek meg a felmérésben. A trendlista összeállítói a tudomány különböző területein előretörő kínai kutatások növekvő jelentőségét is hangsúlyozták. Arra is felhívták a figyelmet, hogy a 21 legkiemelkedőbb tudós közül négy az ázsiai ország tudományos intézeteiben végzi kutatásait.

Rovatok