Index Vakbarát Hírportál

Kiderült, miért volt fehér az albínó gorilla

2013. június 5., szerda 17:07

Spanyol tudósok megfejtették a világ egyetlen ismert albínó gorillájának titkát. A tíz éve elpusztult hím állat a szülei közötti vérfertőzésnek köszönhette fehér bundáját és bőrének világos árnyalatát.

A Pompeu Fabra Egyetem, valamint a CSIC kutatóintézet szakemberei szerint Copito de Nieve (Hópehely) szülei szoros rokonságban voltak egymással. A tudósok a BMC Genomics című tudományos folyóiratban írták meg, hogy a vizsgálatok szerint mindketten hordozói voltak annak a genetikai mutációnak, amely az embereknél is albinizmushoz vezethet.

Az egyik szakértő, Tomás Marqués szerint ennek az ismeretnek a birtokában lehetséges lenne albínó gorillákat tenyészteni. Ugyanakkor a barcelonai állatkert, ahol Hópehely lakott, mereven elzárkózik ettől az ötlettől. Teresa Abello majomszakértő leszögezte, hogy a park célja a faj fenntartása, ami azt jelenti, hogy genetikai sokféleségre törekszenek.

Míg élt, Hópehely volt a világ legismertebb gorillája, a világsajtóban rendszeresen szerepelt a címlapokon. Az akkor kétéves állatot 1966-ban Jordi Sabater Pi zoológus vitte Barcelonába az egykori spanyol gyarmatról, a közép-afrikai Egyenlítői-Guineából. Az állatkertben Hópehely valóságos turistalátványosság lett. A gorilla 2003-ban pusztult el: mivel bőrrákot kapott, a gondozói elaltatták.

Rovatok