Index Vakbarát Hírportál

Kórházban van Chris Hadfield

2013. június 5., szerda 09:29

Kórházban lábadozik Chris Hadfield kanadai űrhajós, aki nemrég tért vissza a nemzetközi űrállomásról, ahol fél éves bevetése alatt a közösségi médiát használva igazi online szupersztárrá nőtt. Hadfield mindennapi életét bemutató fotóit, videóit milliók követték a Földről, az űrhajós többek között olyan kérdésekre adott választ, hogy hogy lehet az űrállomáson körmöt vágni, vagy nutellás szendvicset kenni.

Az űrhajós a landolás után szokásos egészségügyi megfigyelésen és rehabilitáción esik most át, de jó szokása szerint erről is részletesen beszámol. A kanadai űrhivatal sajtótájékoztatóján például arról mesélt, hogy az ISS-en töltött öt hónap alatt észrevétlenül hozzászokott a súlytalanságban való beszédhez, és most nagyon fura ismét úgy formálnia a szavakat, hogy a szájára, a nyelvére újra hat a gravitáció, szinte újra kell tanulnia beszélni. Az űrhajósoknak további kellemetlenségekkel is szembe kell nézniük a landolás után, hiába kötelező az edzés és testmozgás odafenn, a súlytalanságban nem használt izmok sorvadása elkerülhetetlen, és a csontok sűrűsége is átlagosan havi egy százalékkal csökken. Sok űrhajós panaszkodik átmeneti látásproblémákra hazatérés után, ennek oka, hogy a szemgolyóban a nyomás is más fenn az űrállomáson, és ehhez hozzászokik a szervezet.

Hadfieldnek vissza kell nyernie az űrállomáson alig használt egyensúlyérzékét, és vissza kell állnia a normál szintre a vérnyomásának is, illetve az egész keringésének vissza kell szoknia a földi körülményekhez. Mint elmondta, a leghétköznapibb tevékenységek is nem várt problémákba ütköznek, az első néhány zuhanyozását például csak a kádban ülve sikerült elvégeznie. A hazatérő űrhajósok az autóvezetéstől is el vannak tiltva három hétre a landolás után.

Az orvosok azért is vizsgálják Hadfieldet különösen aprólékosan, mert a NASA 2015-től szeretné a mostani fél éves ISS-küldetéseket egy évesekre váltani. A kanadai űrhajós egészségügyi tesztjei sokat elárulhatnak arról, hogy ez milyen kockázatokkal járhat. Az orosz űrkutatási programban négy asztronauta is töltött már egy évnél többet a Mir űrállomáson (a csúcstartó Valerij Poljakov 437 napot húzott le egyben), hosszú távú egészségügyi probléma egyiküknél sem jelentkezett, de landolás után szó szerint lépni sem bírtak a csontritkulás és izomsorvadás miatt.

Rovatok