Index Vakbarát Hírportál

Ősi gyíkfajt neveztek el Jim Morrisonról

2013. június 5., szerda 10:38

Jim Morrisonról, a Doors együttes énekeséről neveztek el egy 40 millió éve élt óriásgyíkot. Az állat a Barbaturex morrisoni nevet kapta; a maradványait Mianmarban találták meg a kutatók. A Barbaturex szakállas királyt jelent. A gyík azért kapta ezt a nevet, mert a kutatócsoport az állat állkapcsának alsó részén szakállra emlékeztető tarajokat talált. A morrisoni utalás a Doors együttes 1971-ben, 27 éves korában elhunyt énekesére.

A paleontológusok szerint ez volt a Földön valaha élt egyik legnagyobb gyíkfaj: a füvekkel táplálkozó állat a fejétől a farkáig 1,8 méter hosszú volt, és harminc kilót nyomott. A kövület a felső-közép eocénból származik, amikor olyan meleg volt a Földön, hogy a sarkokat nem borította jégtakaró. A kutatást vezető Jason Head, az amerikai Nebraska-Lincoln Egyetem munkatársa szerint az akkoriban uralkodó meleg miatt fejlődhetett ki ilyen nagyméretű, növényevő gyík, aminek a mérete az emlősökével vetekedett.

Head elmondta, hogy a kutatásai alatt gyakran hallgattam a Doors lemezeit, akiknek a zenei és képi világában gyakran szerepeltek hüllők és régészeti ásatások. Jim Morrison beceneve ráadásul gyíkkirály volt, így joggal adhatták ezt a nevet a hatalmas testű hüllőnek.

Rovatok