Index Vakbarát Hírportál

A csecsemők már a méhben sírnak

2013. június 6., csütörtök 15:48

A Durham és Lancaster egyetemek kutatói szerint a csecsemők már a méhben gyakorolják a fájdalom arckifejezését. A magzat a méhben való sírással és grimaszolással a kommunikációt tanulja. Az ultrahangos vizsgálatok azt feltételezik, hogy a csecsemők minden mozgása, mosolygása, orrvakarása ezt a folyamatot erősíti.

Nadja Reissland kutató a normál fejlődést szeretné jobban megérteni, ez segítené az orvosokat a problémák azonosításában. Arra nincsenek bizonyítékok, hogy a magzatok éreznek-e fájdalmat, és azt sem tudják a kutatók, hogy az arckifejezés tükrözi-e érzéseiket. Valószínűbb, hogy az arckifejezések inkább az agy fejlődéséhez kapcsolódnak. Korábbi kutatások azt feltételezik, hogy a magzatok hangtalanul sírnak a méhben.

A kutatásban összesen nyolc lányt és hét fiút vizsgáltak. A korábbi kutatások azt feltételezték, hogy az egészséges magzat arckifejezései egyre fejlettebbek és összetettebbek lesznek a terhesség előrehaladtával. Reissland szerint ez azért van, mert a megszületett csecsemőknek nagyon fontos, hogy azonnal ki tudják mutatni, ha fáj valamijük.

Rovatok