Index Vakbarát Hírportál

Így tépte meg a tornádó Nyáklahomát

2013. június 6., csütörtök 09:21

Május 20-án elképesztő erejű, a módosított Fujita-skála szerinti legerősebb, EF5-ös tornádó pusztította el Oklahoma belvárosát. Az EF5-ös tornádók még a többszintes vasbeton épületeket is összedönthetik, és a forgószél ereje akár járműveket is felkaphat. Ez nem meglepő, mivel ilyenkor a szél sebessége az óránkénti 320 kilométert is meghaladhatja.

Az oklahomai esetig összesen két EF5-ös tornádót jegyeztek fel. Az egyik 2008-ban pusztított az iowai Pakersburgben, a másik két éve a missouri Joplinban tombolt – akkor 158 ember halt meg. A mostani tornádó, a Newcastle-Moore legalább 24 embert megölt, 377-et megsebesített, de a forgószél pusztítása legalább 33 ezer embert érintett. Az első becslések szerint a tornádó kétmilliárd dolláros kárt okozott, és legalább 13 ezer épületet tett tönkre vagy rongált meg.

Június 2-án a NASA Terra műholdjának egyik műszere, az ASTER (Advanced Spaceborne Thermal Emission and Reflection Radiometer) is észlelte az oklahomai tornádót. A mellékelt képen ez látható, nem egy erősen megviselt nyomtatott áramkör; a szenzor így érzékelte a forgószél nyomait. Az oklahomai földek egyébként közelről különösen emlékeztetnek egy nyákra.

Az alapvetően zöld fűvel borított terület azért látszik vörösnek, mert a szenzor infravörös, vörös és zöld hullámhosszú fényt használ, hogy jobban elkülöníthesse a növényzetet, a vizet, a talajt és az emberek által épített létesítményeket. Az épületek és útburkolatok kékesszürkének látszanak, a növényzet vörös, a tornádó pályáját pedig a nyugatról keletre tartó, bézs színű sáv jelzi. Ez a szín arra utal, hogy a forgószél útközben teljesen kiirtotta a növényzetet.

A National Weather Service adatai szerint a tornádó 39 percig tombolt, és ezalatt egy 27 kilométeres sávban pusztított. A csúcspontján a tornádótölcsér mérete 2,1 kilométer széles volt, és a szélsebessége az óránkénti 340 kilométert is meghaladta.

Rovatok