Index Vakbarát Hírportál

Akar egymillió dollárt keresni?

2013. június 7., péntek 10:30

Egymillió dollárt ajánlott fel Andrew Beal texasi milliárdos bankár és műkedvelő matematikus egy húsz éve megoldatlan matematikai probléma, a saját magáról elnevezett Beal-sejtés bizonyításáért vagy cáfolatáért. A sejtést a 350 év alatt megoldott nagy Fermat-tétel inspirálta, és maga a kérdés feltevése annyira egyszerűen hangzik, hogy még matek érettségi sem kell ahhoz, hogy az ember megértse a feladatot – éppen ezért ennyire izgalmas, hogy a probléma 1993-as felvetése óta senkinek nem sikerült azt megoldania.

A Beal-sejtés az alábbi egyenlet körül forog:

Ax + By = Cz

Ahol A, B, C, x, y, z mind pozitív egész számok. Az amerikai matematikus sejtése az, hogy ha az egyenlet fennáll és x, y és z nagyobb mint 2, akkor a-nak, b-nek és c-nek van közös prímosztója. Ezt kellene bebizonyítani, vagy ellenpéldát találni pozitív egész számokkal.

Egyszerű számbehelyettesítős módszerrel mind a hat változó 1 és 1000 közötti értékeivel ellenőrizték már képletet, és nem sikerült olyan számokat találni, ahol bukott volna a feltevés. Ez azonban nem elég, bizonyítani kell, hogy nem is létezhetnek ilyen számok. Ez az, ami húsz éve egy matematikusnak sem jött össze, és az ő inspirálásukra dobta fel most Bael az egymillió dolláros díjat. Van neki miből, a vagyonát 8,5 milliárd dollárra becsülik. A matematika a hobbija, emellett híres pókerjátékos is, ő nyerte 2004-ben a játék történetének legnagyobb téttel járó partiját a Las Vegas-i Bellagio kaszinóban: 11,7 millió dollárnyi zsetont söpört be egyetlen leosztással.

A díj megnyeréséhez nem elég valahol egy iskolai táblára felírni a megoldást, el elismert matematikai szaklapban kell megjelennie, és a tudományos világnak két éve lesz utána arra, hogy elfogadja a levezetést.

Rovatok