Index Vakbarát Hírportál

Állati szemek közvetlen közelről

2013. június 7., péntek 07:25

Suren Manvelyan évek óta készít fantasztikus makrofotókat különböző emberek és állatok szemeiről; ezúttal is remek képgalériát mutatott be a legfrissebb felvételeiből. Az örmény fényképész szerint sokan nem is hinnék, hogy a szemnek milyen érdekes struktúrája lehet – eleinte még őt is meglepték a fotózás során szerzett tapasztalatok.

Manvelyan eleinte emberek szemét fényképezte, de akkor csábult el az állatok irányába, amikor makrofotót készített egy szibériai husky világoskék szeméről. Azóta számos állatot lefényképezett a kígyótól a vízilóig, és már az első fotói is villámgyorsan elterjedtek. Manvelyan nem árulta el, hogy milyen technikát használ a fotózáshoz, de annyit elmondott, hogy az állatok szemén látható visszatükröződés elkerülése a munka legnehezebb része.

A fényképésznek a pályája elején az is komoly nehézséget jelentett, hogy kellően egzotikus állatokat találjon a feladathoz. Amikor Manvelyan ellátogatott a jereváni állatkertbe, egy hiéna elég hosszú ideig nyugalomban maradt ahhoz, hogy lefotózhassa a szemét. Az első fotói is egy magánállatkertben készültek, ahol számos madarat, hüllőt és csimpánzt fényképezhetett le.

Manvelyan szerint manapság egyszerűbb a helyzet. Miután a fényképei népszerűvé váltak, a jereváni állatkert személyzete néhány állat ketrecébe is beengedte a fotóst. A mostani felvételeken látható, hogy a szívességnek köszönhetően már a vízilóról, a daruról vagy a tevéről is látványos képeket készíthetett. A lehetőségek határtalanok: Manvelyan elmondta, hogy szívesen fotózna például polipot is, mivel azoknak nagyon kifinomult szemstruktúrája van. Egyelőre azonban beéri azzal is, ha egy állat elég hosszú ideig nyugton marad ahhoz, hogy lefényképezhesse.

Rovatok