Index Vakbarát Hírportál

Szójaszószt ivott, kómába esett

2013. június 7., péntek 15:05

Csaknem egy liter szójaszósz elfogyasztásától esett kómába egy 19 éves amerikai férfi. Az életveszélyes állapotot a szervezetébe került, tetemes mennyiségű só váltotta ki. A fogadásból szójaszószt ivó fiú az első ismert személy, aki szándékosan vett magához ennyi sót, és maradandó idegrendszeri károsodás nélkül túlélte azt.

David J. Carlberg sürgősségi orvos, aki a fiút a washingtoni MedStar Georgtown egyetemi kórházban kezelte, elmondta, hogy a hipernatrémiát, a vér magas nátriumszintjét általában pszichiátriai betegeknél tapasztalják, akiknek megnő az étvágya az ízesítő iránt. A hiponatrémia azért veszélyes, mert vizet von el az agytól. Ha a vérben túl sok a só, a test szöveteiből nagy mennyiségű víz távozik, hogy  kiegyenlítse a só koncentrációját a két anyag között. Amint az agy vízhiányos állapotba kerül, összezsugorodhat, és vérzés is megindulhat. Az elfogyasztott egy üvegnyi, pontosan 0,946 liter szójaszósz általában 160 gramm sót tartalmaz.

Carlberg szerint a fiú életét csak azért sikerült megmenteni, mert a sószint csökkentésének szokatlanul agresszív módját alkalmazták. Miután a fiú megitta a szójaszószt, rángatózni kezdett és szélütéses rohamok törtek rá. Barátai az ügyeletre vitték, ahol a rohamokat kezelték, de már kómában volt, amikor majdnem négy órával az esemény után Carlberg csoportjához került. Az orvos szerint a fiú nem volt válaszképes állapotban, csak reflexes rángatózást mutatott. Ez arra utalt, hogy az idegrendszere nem működött rendesen.

A sürgősségi csoport azonnal elkezdte kimosni a sót a fiú szervezetéből. Az orrán át, csövön keresztül fél óra alatt hat liter szőlőcukoroldatot kapott. Öt óra alatt a só visszaesett a normális szintre, de a fiú még három napig kómában volt – utána magától ébredt fel. A rohamok utóhatásai néhány napig megmaradtak, de egy hónap múlva a túladagolás nyom nélkül eltűnt.

Rovatok