Index Vakbarát Hírportál

Kína megint embert küld az űrbe

2013. június 10., hétfő 13:22

Két férfi és egy nő űrhajós kedden késő délután indul útnak Kína északnyugati űrközpontjából a Sencsou–10 űrhajóval. A nő űrhajós, Vang Ja-ping századost a a Sencsou–9-es legénységébe is jelölték tavaly, de akkor végül a vele nagyjából egyidős, 1978-as születésű Liu Jang repült.

Az űrhajó 15 napon át tartózkodik majd az űrben, és két dokkolási manővert fog végrehajtani a Föld körül keringő Tienkung–1 kísérleti űrállomásmodullal. Az egyik egy automatikus, a másik kézi összekapcsolódás lesz.

A legénység egészségügyi és műszaki vizsgálatokat, kísérleteket fog végezni, továbbá az űrállomásmodulról élő előadás keretében mutatják be közép- és általános iskolásoknak a súlytalanság körülményeit. A világűr és a tudomány iránti érdeklődés felkeltését célzó tanórát Vang Ja-ping tartja majd.

Mint elhangzott, a Tienkung–1 (Mennyei Palota) stabil állapotban várja az űrhajósokat, és kész a dokkolásra. A Földön ugyancsak minden készen áll a keddi útra bocsátáshoz, köztük a Sencsou–10 hordozórakétája, a Hosszú Menetelés–2F korszerűsített változata. A kínai űrprogram szóvivője, Vu Ping szintén hétfőn jelentette be, hogy szeptemberben Peking ad majd otthont egy, az ENSZ Világűrirodájával (UNOOSA) közösen rendezett nemzetközi konferenciának, az embereket űrbe juttató űrprogramok tapasztalatairól.

Rovatok