Index Vakbarát Hírportál

A kutyák fenyegetik a tigriseket

2013. június 10., hétfő 15:32

A tigriseket egy kutyák által hordozott halálos vírus is fenyegeti. John Lewis kutató szerint elsősorban az indonéziai tigrisek vannak veszélyben. A szopornyica az elmúlt évtizedekben kezdett el más állatokat is megfertőzni a kutyákon kívül.

Lewis az indonéz hatóságokkal működik együtt, hogy megvédjék a tigriseket a vírustól. A kanyaróhoz hasonló betegséget okozó vírusról a huszadik század elején írtak először résztelesen azzal összefüggésben, hogy az erszényesfarkasok pusztulásában is szerepe volt.

Negyven-ötven évvel ezelőtt még tipikusan kutyákat érintő betegség volt. Az évek folyamán azonban a vírus változott, megtámadta a nagymacskákat, de még a vízi emlősökre, például a fókákra is veszélyes lehet.

A kilencvenes években az afrikai Serengeti Nemzeti Parkban az oroszlánok harminc százaléka pusztult el a vírus miatt, amit a környező falvakban élő kutyáktól kaptak el. Ez volt az első eset, hogy nagymacskáknál is észrevették ezt a betegséget. Azóta már az ázsiai nagymacska-populációban is megjelent a vírus.

A 2000-es évektől olyan jelentések érkeznek Oroszországból, hogy nagymacskák sétálnak be a falvakba és nem félnek az emberektől. Az elmúlt években ezen macskák egy részénél kimutatták a vírus jelenlétét. Egyelőre még nem sok esetről van tudomásuk, de a kutató szerint egyszerűen arról van szó, hogy a legtöbb nem kerül nyilvánosságra.

Rovatok