Index Vakbarát Hírportál

Ellenálló hangya inváziója fenyegeti Amerikát

2013. június 11., kedd 16:51

Invazív hangyafaj rágcsálja az elektronikus berendezések kábeleit az Egyesült Államokban, kutatók becslése szerint egy év alatt 146,5 millió dollárnyi kárt okoztak Texasban. A hangyák iPhone-okat, laptopokat, kábeleket és más kütyüket rongálnak meg.

A hangyákat vonzzák az elektronikai eszközök, tetemeiket gyakran találják erőművek, transzformátorok és kapcsolók mellett. Az invazív faj Brazíliából és Argentínából származik, immúnis a hangyairtószerekre.

A Nylanderia fulva fajt 2002-ben fedezték fel Huston környékén, most már számos államban megtalálható, például Texasban, Floridában, Mississippi és Louisiana államokban. A fajt őrültnek is nevezik, mert szokatlan nyomokat hagynak maguk után.

A Texas A&M University kutatói szerint 14605 millió dollárnyi kárt okoztak, de még akkor is baj van velük, ha éppen nem rágják szét a vezetékeket. Amikor áramütés éri a hangyákat, olyan anyagot bocsátanak ki, amely vonzza a többi hangyát. A halott hangyák aztán rövidzárlatot okozhatnak a készülékekben.

Ed LeBrun, az egyetem egyik kutatója szerint a legnagyobb probléma, a közönséges vöröshangya kiszorítása. A vizsgálatok azt mutatják, hogy a vöröshangyák visszaszorulnak. Ennek okát még nem tudják pontosan, de valószínűleg a két faj közötti táplálékért folytatott harc lehet az indok.

Az új fajt valószínűleg utazók hozhatták be az Egyesült Államokba brazíliai és argentin útjuk után.

Rovatok