Index Vakbarát Hírportál

Repülő ceruzát húztak ki a tenger mélyéről

2013. június 11., kedd 09:32

A Királyi Légierő (RAF) múzeuma komplex mentési akcióval emelt ki egy német bombázót a tenger mélyéről. A Dornier Do-17-es gépet több mint 70 éve, 1940. augusztus 26-án, pont a britek lőtték le az Angliai Csata során – írja a BBC. A La Manche-csatornába zuhant „repülő ceruza” becenevű gép a kutatók szerint típusából a világon az utolsó példány.

A Kent megye partjainál, 15 mélyen fekvő gépet már 2010-ben kiszemelte magának a RAF múzeuma, de a technikai nehézségek miatt sokáig elhúzódott a kiemelése. Az akciót most is nagyon megnehezítette az elmúlt hetek viharos időjárása, de végül a hullámzásban összekavarodó horgonyok és kábelek ellenére is sikerült kiemelni a bombázót a 15 méter mélyen fekvő homokpadról.

A gép a tengervízben lényegében egy rozsdahalmazzá vált, mely csak összedrótozva maradhat egyben, a szárnyak a két motorral együtt leváltak a törzsről, azokat csak kedden fogják felszínre hozni. A bombázót most alapos restaurációnak vetik alá, hogy utána a légierő észak-londoni múzeumában vigyék.

A Do-17-es gépeket eredetileg felderítőnek tervezték, de a Luftwaffe irányelveinek megfelelően a harmincas évek második felében végül a kor vadászait sebességben felülmúló gyorsbombázóként állították hadrendbe. A második világháború kezdetére a gyorsbombázó koncepciójával együtt a Do-17-es is elavult, a brit légtér feletti uralomért vívott 1940-es Angliai Csatában a típust repülő egységek jelentős veszteségeket szenvedtek.

Rovatok